Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
Beter slapen?

  08/11/2018     Reacties (2)

Een van de belangrijke fundamenten voor ons dagelijks functioneren, naast voeding  en beweging, is het hebben van een goede nachtrust. Zorg dat je als volwassene de discipline opbrengt om zo'n 8 uur (= de aanbeveling) te slapen. Hoeveel uur slaap jij? Onderstaand een aantal waardevolle slaaptips:   1. Zorg dat je overdag voldoende buiten komt. Door het daglicht maak je overdag serotonine aan wat ’s avonds wordt omgezet in het slaaphormoon melatonine. Zoek indien mogelijk ’s middags minimaal een half uurtje de zon op. 2. Vermijd zoveel mogelijk vanaf een uur voor het slapengaan licht van tv, computer, smartphones of tablet. Het blauwe licht belemmert de aanmaak van melatonine. 3. Eet drie uur voor het slapen gaan niet meer, zo vermijd je dat je ’s nachts wakker wordt door een overwerkte lever. 4. Gebruik in de namiddag/avond geen koffie, echte thee of andere cafeïne- houdende producten en vervang ze liever door een biologische kruidenthee of gewoon water. 5. Drink geen alcohol om in te slapen. Je wordt er slaperig van, maar dat is slechts van korte duur. 6. Zorg voor een goed verduisterde slaapkamer en voldoende zuurstof: ramen open! 7. Een vast slaappatroon is het beste. Ga dus op een vast uur slapen en sta op een vast uur op. 8. Zorg voor voldoende tryptofaan in je dieet. Tryptofaan is de voorloper van serotonine en dus ook van melatonine. Het zit vooral in gevogelte, haver, banaan, kikkererwten, kwark en pitten. 9. Efficiënt in de aanmaak van serotonine is het gebruik van L-tryptofaan in combinatie met onder meer magnesium, B3, B6, zink als co-factoren voor de omzetting naar serotonine en melatonine. Melatonine (te gebruiken na 20 uur ’s avonds) als sublinguaal smelttablet brengt uiteraard ook soelaas. 10. Dit zijn de aanbevolen uren slaap per leeftijdscategorie:...

Lees meer

Je valt sneller in slaap met een voedzame maaltijd

  30/10/2018     Reacties (1)

Gezond eten verbetert de slaapkwaliteit, blijkt uit onderzoek. Bovendien halveert het de tijd die nodig is om in slaap te vallen en wordt de slaap minder vaak verstoord. Een goede maaltijd is dus hét recept om uitgerust wakker te worden. Een studie laat zien dat het eten van minder vezels, meer verzadigd vet en meer suiker leidt tot een minder diepe slaap. Hierdoor wordt men ook minder uitgerust wakker. Bij het onderzoek werden 26 gezonde personen vijf dagen lang gevolgd in een slaaplaboratorium. Per nacht werd gemiddeld 7 uur en 35 minuten geslapen. Na drie dagen op een gecontroleerd dieet werden de slaapgegevens verzameld met een polysomnograaf. Uit de gegevens blijkt dat een grotere inname van vezels ervoor zorgde dat men meer tijd doorbracht in diepe slaap. Een grotere inname van energie uit verzadigd vet voorspelde daarentegen een minder diepe slaap. Een grotere inname van suiker zorgde ervoor dat men ’s nachts vaker wakker werd. De studie liet verder zien dat de deelnemers sneller in slaap vielen wanneer ze een speciaal samengestelde voeding kregen. Deze voeding was armer aan verzadigd vet en bevatte meer eiwitten dan de voeding die de deelnemers zelf kozen. Wanneer men zelf mocht kiezen, duurde het gemiddeld 29 minuten om in slaap te vallen. Bij de samengestelde voeding was dit slechts 17 minuten. "Het inzicht dat voeding ons slaappatroon kan beïnvloeden heeft grote implicaties voor onze gezondheid; het wordt steeds duidelijker dat slaap een rol speelt bij de ontwikkeling van chronische ziektes, zoals hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten”, aldus de onderzoekers. Eerder liet epidemiologisch onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition al zien dat er een verband bestaat tussen voeding en slaapkwaliteit. Voor het onderzoek werd bij 15.000 mensen gekeken hoeveel men sliep en of er een verband bestond met de inname van vet, eiwitten en koolhydraten. Het bleek dat...

Lees meer

Van nature 'mindful' mensen ervaren minder pijn

  24/10/2018     Reacties (2)

Van nature ‘mindful’ mensen ervaren minder pijn dan anderen. Hersenscans tonen aan dat de bij pijn betrokken hersengebieden bij hen minder actief zijn. Meditatietraining kan helpen de staat van mindfulness te verhogen. Mindful zijn betekent kortweg dat iemand zich bewust is van het huidige moment en niet automatisch op allerlei (pijn)prikkels reageert. In plaats daarvan ervaart hij deze zonder al te veel emotionele reactie en laat ze vervolgens los. Sommige mensen zijn van karakter meer mindful dan anderen, en dit helpt hen waarschijnlijk om pijn minder te voelen, zo blijkt uit een studie van de Wake Forest School of Medicine. Een voorpublicatie van het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Pain. Uit een eerdere studie van dezelfde onderzoekers was al gebleken dat het beoefenen van mindfulness pijnstillender werkt dan placebo-pijnbestrijding. In deze vervolgstudie onderzochten de wetenschappers of een aangeboren niveau van mindfulness met een lagere pijngevoeligheid kon worden geassocieerd. Bovendien wilden zij de betrokken hersengebieden identificeren. Aan de studie deden 76 gezonde vrijwilligers mee, die nog nooit hadden gemediteerd. Om te bepalen hoe mindful ze van nature waren, vulden zij een klinische test in, de Freiburg Mindfulness Inventory. Daarna kregen zij een pijnprikkel van 49 graden Celsius toegediend, terwijl er een fMRI-scan werd gemaakt waarmee de plek van de hersenactiviteit kan worden bepaald. De scans lieten zien dat tijdens de pijnprikkel een bepaald hersengebied – de posterior cingularis cortex - bij de mindful mensen minder actief was, terwijl bij de overige deelnemers er juist sprake was van een grotere activatie van dit hersengebied. Bovendien rapporteerden zij meer pijn dan de mindful groep. De posterior cingularis cortex is een centraal zenuwknooppunt van ons default mode network (DMN), een netwerk van hersengebieden dat zich uitstrekt tot de mediale prefrontale cortex en dat betrokken is bij...

Lees meer

Regelmatig sporten bevordert mentale gezondheid

  23/10/2018     Reacties (2)

Regelmatig sporten wordt in verband gebracht met een betere mentale gezondheid. Toch blijkt meer niet altijd beter. Dat stellen onderzoekers die gedurende enkele jaren gegevens verzamelden van ongeveer een miljoen Amerikanen. Het onderzoek is gepubliceerd in Lancet Psychiatry. Over een periode van enkele jaren beantwoordden de deelnemers regelmatig vragenlijsten over hun mentaal welbevinden en hun fysieke activiteit. Het mentaal welbevinden werd geëvalueerd op basis van het aantal dagen dat de proefpersoon zich in de afgelopen maand slecht voelde door stress, depressie en/of andere emotionele problemen. Om de fysieke activiteit te beoordelen, werd gevraagd naar het type activiteit dat de betreffende persoon het meest had uitgevoerd. Daarnaast werd ook in kaart gebracht hoe vaak en lang men dit had gedaan. In totaal werden er 75 soorten oefeningen geregistreerd. Deze werden gegroepeerd in acht categorieën: aërobics, hardlopen en joggen, gymnastiek, fietsen, huishoudelijke- en recreatieve activiteiten, teamsporten, wandelen en winter- of watersporten. Bij het analyseren van de gegevens hielden de onderzoekers rekening met beïnvloedende factoren zoals leeftijd, ras, geslacht, inkomen, opleidingsniveau, werkstatus, Body Mass Index (BMI) en een eventuele voorgaande diagnose van depressie. Gemiddeld voelden de proefpersonen zich ongeveer 3,4 dagen per maand mentaal niet sterk. Sportende personen voelden zich 1,5 dagen minder vaak slecht. Daarnaast voelden sporters met een doorgemaakte depressie zich minder vaak slecht (gemiddeld 3,75 dagen minder) in vergelijking met niet-sporters met een reeds doorgemaakte depressie. Uit het onderzoek bleek dat alle soorten lichaamsbeweging in verband gebracht kunnen worden met een verbeterde geestelijke gezondheid. De sterkste vermindering van het aantal slechte geestelijke gezondheidsdagen traden op bij teamsporten (22,3%), fietsen (21,6%), aerobics en gymnastiekoefeningen (20,1%). Zelfs het voltooien...

Lees meer

Frequent saunabezoek goed voor de algehele gezondheid

  22/10/2018     Reacties (2)

Een nieuwe literatuurstudie bevestigt de gezondheidsvoordelen van frequent saunabezoek. Mensen bezoeken de sauna meestal om te ontspannen. Uit een nieuwe uitgebreide literatuurstudie blijkt dat frequent saunabezoek niet alleen plezierig is, maar ook vele uiteenlopende gezondheidsvoordelen biedt: het vermindert een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, longproblemen, artritis, griep, hoofdpijn, huidziekten en psychische aandoeningen. De review is gepubliceerd in het tijdschrift Mayo Clinic Proceedings. Het onderzoeksteam, geleid door wetenschappers van University of Jyväskylä, University of Eastern Finland en University of Bristol, deed een uitgebreide literatuurstudie naar de gezondheidseffecten van regelmatig saunabezoek zoals in Finland al eeuwen wordt gedaan. Uit de literatuurstudie werd duidelijk dat regelmatig saunabezoek het autonome zenuwstelsel stabiliseerde, en verder de bloeddruk, oxidatieve stress, vaatstijfheid en vaatweerstand verminderde, met de hierboven beschreven gezondheidsvoordelen tot gevolg. Daarnaast bleek saunabezoek gunstig voor de circulerende hormonen en andere cardiovasculaire markers: de fysiologische respons kwam overeen met de stofjes die worden geproduceerd tijdens lichamelijke activiteit met een matige of hoge intensiteit. Het gevoel van ontspanning en het bevorderen van de mentale gezondheid kan gelinkt zijn aan een verhoogde productie van endorfinen, ons ‘gelukshormoon’, zo vermoeden de onderzoekers. Naast saunabezoek kunnen gezondheidsvoordelen ook via allerlei andere tijdelijke extreme warmteprikkels worden bereikt. Bronnen: Jari A. Laukkanen, Cardiovascular and Other Health Benefits of Sauna Bathing: A Review of the Evidence, august 2018, volume 93, Issue 8, pages 1111–1121, DOI, https://medicalxpress.com/news/2018-08-frequent-sauna-health-benefits-literature.html  

Lees meer

Nieuwe limiet voor vitamine B6-gehalte in supplementen

  17/10/2018     Reacties (0)

De Nederlands Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) adviseerde het in 2016 al, maar vanaf 1 oktober 2018 is het dan ook echt een feit: voedingssupplementen mogen  voortaan niet meer dan 21 milligram vitamine B6 bevatten. Het advies bracht de NVWA  in 2016 samen uit met bijwerkingencentrum Lareb. Dit omdat er bij de instanties klachten binnenkwamen over gezondheidsklachten als gevolg van te veel B6. Omdat overdosering via voedsel niet mogelijk is, werd er daarom aan de toenmalige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, gevraagd om een limiet in te stellen voor het B6-gehalte in voedingssupplementen. Dit advies heeft de minister destijds ter harte genomen. Vitamine B6, ook wel bekend onder de chemische namen pyridoxine of de aanverwante vormen pyridoxal of pyridoxamine, is onmisbaar voor het lichaam. Het reguleert de werking van bepaalde hormonen, helpt de bloedaanmaak en zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Volgens de Gezondheidsraad heeft een volwassen man van boven de 50 jaar dagelijks 1,8 milligram B6 nodig. Een volwassen vrouw heeft genoeg aan 1,5 milligram. In principe komt iedereen hier ruimschoots aan, want vitamine B6 zit in heel veel producten  die wij dagelijks eten en drinken. Denk aan melk, brood, vlees, eieren en peulvruchten. De concentraties B6 in deze voedingsmiddelen zijn laag. Naast een ondergrens, is er ook een bovengrens voor B6-inname. Deze ligt voor volwassenen op 25 milligram. Wie deze limiet consequent overschrijdt, kan problemen krijgen met het zenuwstelsel. Mensen die voedings- of B6-supplementen slikken, lopen een verhoogd risico om deze dagelijkse limiet te overschrijden, want hier zit vaak meer in dan 25 milligram B6. Alle fabrikanten van voedings- en B6-supplementen die hun producten in Nederland willen verkopen moeten zich houden aan de nieuwe norm. Bron: NVWA, Rijksoverheid, Voedingscentrum  

Lees meer

Choline wordt als vitamine erkend

  09/10/2018     Reacties (0)

Onlangs maakte de Nederlandse Gezondheidsraad de nieuwe voedingsnormen voor vitamines en mineralen bekend. Het rapport neemt voor het eerst aanbevelingen voor choline op, wat een erkenning ervan als vitamine betekent. Choline kan als een B-vitamine worden beschouwd. Het is de voorloper van de neurotransmitter acetylcholine en heeft verschillende functies in het zenuwstelsel. Strikt genomen wordt een stof uitsluitend als een vitamine beschouwd als het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Bij choline is dit niet het geval, want de stof kan – door methylatie met SAMe – worden aangemaakt in de lever. Het is een conditionele semi-essentiële stof. Bronnen van choline zijn lever, vis, noten, bonen, eieren, moedermelk, tarwekiemen en spinazie. Met de voeding krijgen we ongeveer 200 tot 600 mg per dag binnen. De aanbevolen hoeveelheid choline volgens de nieuwe voedingsnormen bedraagt 400 mg per dag voor volwassenen. De Gezondheidsraad heeft bij de evaluatie van de voedingsnormen voor volwassenen gebruikgemaakt van de normen die zijn opgesteld door de Europese voedselautoriteit EFSA. Voor het merendeel van de vitamines en mineralen worden de voedingsnormen van EFSA overgenomen. Voor een aantal voedingsstoffen adviseert de raad een andere norm, vanwege de specifieke Nederlandse situatie of een andere weging van de stand van wetenschap. Er volgen nog adviezen over voedingsnormen voor zuigelingen, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, evenals over de veilige bovengrenzen en de voedingsnormen voor eiwitten, koolhydraten en vetten. bron: OrthoFyto

Lees meer

 
 
 
 
 
Vital Direct B.V. | Poeldonkweg 5 | 5216 JX | 's-Hertogenbosch | Nederland
Tel: 073-522 3424 | info@vitaldirect.nl | KVK 50059432 | BTW NL822527388B01
Algemene Voorwaarden | | Herroepingsrecht