Goede voeding verhoogt aantal gezonde levensjaren sterk  

Goede voeding verhoogt aantal gezonde levensjaren sterk  

In een Noorse studie wordt geconcludeerd dat het tot op hoge leeftijd de moeite loont over te schakelen naar gezondere voeding. Op basis van de meest recente meta-analyses en data uit het wereldwijde onderzoeksprogramma Global Burden of Disease (GBD) wordt een gedetailleerd beeld gegeven van de samenhang tussen voedingskeuzes en levensverwachting. Deze samenhang is nader gespecificeerd naar categorie voedingsmiddelen. Bovendien is onderscheid gemaakt tussen 'optimale' en 'haalbare' voedingskeuzes.

De onderzoekers vergeleken een typisch 'westers' met een optimaal voedingspatroon, dat grotendeels met het mediterrane overeenkomt. Daartussenin ligt een 'realistisch' of 'haalbaar' voedingspatroon. De verschillen zijn hieronder weergegeven:

De uitkomst was dat vrouwen na overschakeling op twintigjarige leeftijd naar een optimaal voedingspatroon 10,7 jaar extra levensduur winnen. Bij mannen is dat zelfs dertien jaar, wat verklaard kan worden doordat mannen gemiddeld wat minder gezond eten en daardoor meer winst kunnen boeken. Wanneer men zich 'haalbaar' gezond gaat voeden, is de verlengde levensverwachting voor twintigjarigen 6,2 jaar bij vrouwen en 7,3 jaar bij mannen.

Ook op latere leeftijd valt nog veel gezondheidswinst te behalen. De extra levensduur door over te gaan naar optimale voeding zou op zestigjarige leeftijd nog altijd 8,0 jaar bedragen voor vrouwen en 8,8 jaar voor mannen. En wanneer mannen en vrouwen dat pas doen als zij tachtig jaar zijn, ligt de winst op 3,4 jaar.

De grootste vooruitgang in levensjaren ligt in het eten van meer peulvruchten, volle granen en noten, naast een vermindering van rood en bewerkt vlees. Dat het effect minder sterk is bij groenten, fruit en vis komt volgens de onderzoekers doordat de 'westerse' inname daarvan iets dichter bij de norm ligt.

In de studie is geen rekening gehouden met de mate van gezondheid bij een langere levensduur, healthy aging. Maar de auteurs benadrukken dat deze levenskwaliteit wel gecorreleerd is aan de levensduur: 'From the literature, we (...) know that one’s diet has a large impact on health-related quality of life. Although we do not model nonfatal effects, [life expectancy] is correlated with healthy life years.'

Referentie(s): Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, et al. Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS Med. 2022 Feb 8;19(2):e1003889.
 
    11-03-2022 10:35