Hoge inname vitamine E houdt hersenen zestigplussers fit

Zestigplussers die via voeding en supplementen relatief veel vitamine E binnenkrijgen, halveren volgens een epidemiologische studie hun kans op mentale achteruitgang ten opzichte van leeftijdsgenoten met relatief weinig vitamine E in hun voedingspatroon.

Epidemiologen van Jilin University in China analyseerden de gegevens van 2255 Amerikaanse 60-plussers, die participeerden in de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

Onderzoekers hadden de mentale vermogens van de studiedeelnemers gemeten met standaardtests. De studiedeelnemers hadden bovendien bijgehouden wat ze aten. Aan de hand daarvan berekenden de onderzoekers hoeveel vitamine E ze hadden binnengekregen. Volgens de Europese autoriteit EFSA hebben volwassenen dagelijks gemiddeld 12 milligram vitamine E nodig.

15 procent van de participanten consumeerde meer dan 12 milligram vitamine E per dag. De overige 85 procent zat daaronder.

Vitamine E zit in zonnebloemolie, volwaardige graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Er zijn verschillende vormen van vitamine E, waarvan de tocoferolen de belangrijkste zijn. Vitamine E-varianten zijn in het lichaam vooral actief als antioxidant.

De onderzoekers verdeelden de studiedeelnemers in 4 even grote groepen op basis van hun inname van vitamine E. De groep met de hoogste inname (ongeveer 10 milligram vitamine E per dag of meer) had 53 procent minder kans op slechte cognitieve scores dan de groep met de laagste inname van vitamine E (ongeveer 5 milligram of minder).

Elke milligram vitamine E die de studiedeelnemers op dagelijkse basis consumeerden, verminderde de kans op serieuze cognitieve achteruitgang met 6 procent.

Conclusie: "These findings highlight the importance of including vitamin E-rich foods in the diet, particularly for older adults who may be at a higher risk of cognitive impairment", schrijven de onderzoekers.

Bron: Eur Geriatr Med (2023). https://doi.org/10.1007/s41999-023-00814-w
    31-08-2023 10:36