Impulsief gedrag geassocieerd met ongezonde voeding
Impulsiviteit gaat samen met minder gezond eten. Dat blijkt uit een analyse van een onderdeel van de Spaanse PREDIMED-Plus-studie. Impulsieve mannen en vrouwen volgen vaker een westers voedingspatroon en hebben een lagere score voor zes maten voor de gezondheidswaarde van een voedingspatroon.
PREDIMED-Plus is een prestigieuze interventiestudie rond mediterrane voeding, maar een aantal deelnemers werd tegelijkertijd observationeel gevolgd. De onderzoekers hielden gegevens van hun eetpatroon bij om drie jaar later naar verbanden te zoeken, zoals in een bevolkingsstudie gedaan wordt.
De schalen voor gezonde voeding waren maten voor Healthy Plant-Based diet, Unhealthy Plant-Based diet, Alternative Healthy Eating Index, Portfolio diet, Dietary Approaches to Stop Hypertension [DASH], Mediterranean Diet, Western diet en Energy-Restricted Mediterranean Diet. Hoe hoger de score op een schaal, hoe trouwer het respectievelijke voedingspatroon gevolgd werd. Meestal betekent een hogere score een gezonder eetpatroon, behalve dan voor het Western Diet en Unhealthy Plant-Based diet.
Bij de scores voor Mediterranean-DASH diet Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) en Planetary Healthy Dietary Index werd geen associatie met impulsiviteit genoteerd.
Karaktertrekken blijven redelijk stabiel in de loop van de tijd, al gaat het altijd om een spectrum van gedragingen. Impulsiviteit is de neiging tot snelle, ongeplande reacties op inwendige of uitwendige prikkels, zonder dat eventuele negatieve gevolgen in acht genomen worden. Een voorbeeld is dat impulsieve persoonlijkheden het moeilijk hebben om iets dat onmiddellijke voldoening geeft, uit te stellen. Blootstelling aan reclame maakt dit allemaal nog erger. Interventies gebaseerd op mindfulness zouden impulsieve persoonlijkheden hierbij kunnen helpen.
Bron: Gómez-Martínez C, Babio N, Júlvez J et al. Impulsivity is longitudinally associated with healthy and unhealthy dietary patterns in individuals with overweight or obesity and metabolic syndrome within the framework of the PREDIMED-Plus trial. Int J Behav Nutr Phys Act. 2022; 19(1):101 doi:10.1186/s12966-022-01335-8
PREDIMED-Plus is een prestigieuze interventiestudie rond mediterrane voeding, maar een aantal deelnemers werd tegelijkertijd observationeel gevolgd. De onderzoekers hielden gegevens van hun eetpatroon bij om drie jaar later naar verbanden te zoeken, zoals in een bevolkingsstudie gedaan wordt.
De schalen voor gezonde voeding waren maten voor Healthy Plant-Based diet, Unhealthy Plant-Based diet, Alternative Healthy Eating Index, Portfolio diet, Dietary Approaches to Stop Hypertension [DASH], Mediterranean Diet, Western diet en Energy-Restricted Mediterranean Diet. Hoe hoger de score op een schaal, hoe trouwer het respectievelijke voedingspatroon gevolgd werd. Meestal betekent een hogere score een gezonder eetpatroon, behalve dan voor het Western Diet en Unhealthy Plant-Based diet.
Bij de scores voor Mediterranean-DASH diet Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) en Planetary Healthy Dietary Index werd geen associatie met impulsiviteit genoteerd.
Karaktertrekken blijven redelijk stabiel in de loop van de tijd, al gaat het altijd om een spectrum van gedragingen. Impulsiviteit is de neiging tot snelle, ongeplande reacties op inwendige of uitwendige prikkels, zonder dat eventuele negatieve gevolgen in acht genomen worden. Een voorbeeld is dat impulsieve persoonlijkheden het moeilijk hebben om iets dat onmiddellijke voldoening geeft, uit te stellen. Blootstelling aan reclame maakt dit allemaal nog erger. Interventies gebaseerd op mindfulness zouden impulsieve persoonlijkheden hierbij kunnen helpen.
Bron: Gómez-Martínez C, Babio N, Júlvez J et al. Impulsivity is longitudinally associated with healthy and unhealthy dietary patterns in individuals with overweight or obesity and metabolic syndrome within the framework of the PREDIMED-Plus trial. Int J Behav Nutr Phys Act. 2022; 19(1):101 doi:10.1186/s12966-022-01335-8